Filter-kava, pravi talijanski espresso ili snažna turska kava. Postoje različiti načini pripreme kave i baš svaki ima svoj okus. Pročitajte na što sve morate obratiti pažnju prilikom izbora kave kako biste kod kuće pripremili napitak po svom ukusu.
Na okus šalice kave utječe, na primjer, gdje je kava bila prerađena te na koji je način bila prerađena i pržena. Prilikom izbora kave usredotočite se prije svega na:
- vrstu,
- izvor,
- način pripreme.
Raznolika arabika ili Robusta puna kofeina?
Provjerite sastav. Kava koju kupujete uglavnom pripada sortama arabika i robusta ili je mješavina obiju, a omjer mješavine određuje količinu kofeina, finoću okusa i, posljedično, cijenu.
Arabika
Kvalitenija arabika je zahtjevnija za uzgoj i berbu – uzgajaju ju na velikim nadmorskim visinama. Ima finiji i puniji okus, ima više arome i u usporedbi s robustom nije toliko gorka. Šalicu kave arabike prepoznat ćete po kiselom voćnom okusu, nježnim cvjetnim nijansama ili nijansama čokolade i oraha.
Robusta
Manje zahtjevnu robustu uzgajaju na nižim nadmorskim visinama. Sadrži približno dva do tri puta više kofeina od arabike, a njen okus je zemljan i gorak. Kava iz robuste je i snažnija, tamnija i gušća.
Pojedinačne vrste kave razlikuju se prema izgledu zrna. Dok zrna arabike na sredini imaju zakrivljeni prorez, prorez robuste je izrazito ravan.
Između kojih vrsta kave birati?
Kava u zrnu
Ako volite svježu kavu, prilikom kupnje posegnite za kavom u zrnu. Mješavina zrna kave arabike i robuste ima snažnu aromu, a prepoznatljiv okus očuvat će duže vremena.
S obzirom na način pripreme možete kupiti cijela zrna ili mljevenu kavu s kojom nećete imati više posla.
Zrna
Ako želite kušati pravi talijanski espresso, odaberite tamnije pržena zrna kave (na omotu ćete naći oznaku »dark roast«), a za filter-kavu koristite svjetlo pržena zrna kave (označena »light roast«). Prije nego što počnete s pripremom napitka, zrna morate samljeti u mlincu za kavu. Za to ćete morati izdvojiti nešto vremena, ali vam neće biti žao. Kavu je najbolje samljeti neposredno prije pripreme, jer nakon mljevenja gubi aromu.
Iz svježe mljevenih zrna kave možete pripremiti napitak u aparatu za kavu i bez njega - na primjer u kafetjeri za kavu moka, s filtriranjem ili na klasičan turski način.
☕ Zrna za kavu su primjerena za vas ako želite slastan okus i snažnu aromu kave, a istovremeno svejedno želite izdvojiti nešto vremena za pripremu.
Mljevena kava
U posodu istresti kavu, preliti ju vodom i okusiti klasičnu tursku kavu - sve to u samo nekoliko minuta. Točno tako djeluje mljevena kava. Odmah je dostupna za pripremu vrućeg napitka, a mlinac vam neće trebati. Ako kavu budete pravilno pohranili, ostat će svježa jako dugo.
Ako želite iz mljevene kave napraviti nešto drugo, kod kuće morate imati aparat za kavu ili, na primjer, french-press kafetjeru. Mljevenu kavu potom birajte prema tome kako želite pripremati napitak - svaki postupak, naime, zahtjeva drugačiju gruboću mljevenja. Za pripremu espressa ili kave u kafetjeri, za kavu ćete morati koristiti finije mljevenu kavu, a za french-press grublje mljevenu kavu.
☕ Mljevena kava je za vas idealna, ako ne želite potrošiti previše vremena na mljevenje zrna, nego uživati u kvalitetnoj kavi.
Mljevena kava je prikladna za pripremu klasične turske kave i drugih vrsta kava u ručnom aparatu za kavu, kafetjeri ili french-pressu.
Kava u pakiranim dozama
Mljevenu kavu možete nabaviti i u obliku doza u vrećicama ili kapsulama koje ćete naći ovdje. To je kava iz pržene mljevene kave, pripremljena u količinama pojedinačnih doza. Dostupan je veliki izbor okusa i aroma.
Svaka doza sadrži i točno određenu količinu kave (uglavnom sedam grama), zato ne morate razmišljati o doziranju i uvijek ćete pripremiti ukusan espresso. Kava je zapakirana u ambalaži (na primjer u kapsuli) i ne gubi na kvaliteti čak i kod dužeg pohranjivanja, a uvijek ćete ju imati pri ruci.
☕ Kava u vrećicama će vam se svidjeti ako ste zainteresirani za izuzetno jednostavan način pripreme kvalitetne kave.
Aparat za kavu na kapsule, na primjer, dolazi iz Italije, koljevke kave. U tom ćete aparatu moći pripremiti espresso ili cappuccino.
Za buđenje ili bez kofeina?
Ako crni napitak pijete kako biste probudili organizam, kupite klasičnu kavu, a ako se radi samo o trenutku uživanja uz šalicu vrućeg napitka, slobodno posegnite za bezkofeinskom kavom. Koncentracija kofeina u takvoj kavi 97 posto manja, tako da ju mogu probati i srčani bolesnici i osobe s visokim krvnim tlakom. Kava bez kofeina je primjerena i za dojilje.
Pravilna priprema je osnova za uspjeh
Za vaš je izbor važan i način pripreme kave. Zato razmislite kakvu kavu volite piti i zajedno s kvalitetnim sastojkom nabavite i odgovarajući aparat.
- Ako ste ljubitelj instant ili klasične turske kave, ne kupujte aparat, jer vam je za pripremu kave dovoljna vruća voda.
- Ako dajete prednost nježnom okusu filter-kave i ako popijete nekoliko šalica dnevno, nabavite kafetjer za kavu moka ili tzv. french-press.
- Istaknuti okus espressa dočarat ćete i posebnim aparatom za kavu za espresso. Ili nabavite kafetjer za kavu moka - kava tako ima sličan okus kao i espresso, a nabava je jeftinija.
Ako stvarno često pijete kavu, isplati se investirati u ručni aparat za kavu i s malo ćete vježbe u njemu pripremati kavu poput profesionalnog konobara.
Kako prepoznati svježu kavu?
Kava je namirnica i, poput svih ostalih namirnica, može se pokvariti. Prije nego što krenete u pripremu napitka, provjerite zrna kave: najprije vizualno – trebala bi biti mat i suha. Stara ili pokvarena kava ima sjajna i masna zrna. Iz njih se, naime, ispušta ulje koje ostaje na površini zrna. Takvu kavu radije nemojte piti.
Kavu kod kuće nemojte dugo pohranjivati. Ne isplati se kupovati velike zalihe kave, bolje je češće kupovati svježa zrna. Kavu biste, naime, trebali iskoristiti u roku od tri do 12 mjeseci od prženja.
Ne zaboravite na pohranu
Ako želite da kava izdrži duže, pohranite ju:
- na suhom,
- u tami,
- i bez pristupa zraka.
Idealna je sobna temperatura, zato zaboravite na pohranu kave u hladnjaku.. Uglavnom će biti dovoljno ako kavu pustite u vrećici u kojoj ste ju kupili.
S vremenom će kava početi mirisati i izlučivati ugljični dioksid, zato vrećice imaju jednosmjerni ventil kroz koji plin izlazi, a zrak ne može ući u vrećicu. Ako prilikom otvaranja vrećicu slučajno bo začela kava dišati in izločati ogljikov dioksid, zato imajo vrečke enosmerni ventil, skozi katerega plin uhaja, zrak pa v vrečko ne pride. Če pa pri odpiranju vrečko ponesreči rastrgate, radije kavu istresite u tamnu posodu.
Samo tako se zrna neće pokvatiti, a vi ćete moći uživati u šalici svježe kave uvijek kada to poželite. Možda baš sada.