Kako izabrati zamrzivač?
Prije kupnje zamrzivača morate se odlučiti što od njega očekujete. Osnovni kriteriji kod izbora su osobito potrošnja energije, dimenzije, zapremnina, kvaliteta i, u konačnici, cijena.
Kod izbora zamrzivača morate razmotriti ekonomičnost upotrebe i ne samo nabavnu vrijednost. Naime, često se može dogoditi da kvalitetni i nešto skuplji zamrzivači u konačnoj fazi dovedu do značajnih ušteda. Zato preporučujemo odabir zamrzivača provjerenih proizvođača i stručnjaka s kojima sudjelujemo, na primjer, Bosch, Electrolux, Gorenje, Siemens, Whirlpool i ostali.
Ekonomični troškovi
Za ekonomičnu upotrebu neka zamrzivač radije bude manji i gotovo pun nego velik i napunjen samo do polovine. Preporučuje se kapacitet od 40 litara na osobo. Ako imate vrt ili ste lovac, možete udvostručiti preporučeni kapacitet.
Zamrzivač nikako ne postavljajte u blizini izvora topline (grijanja), ni u prostorije koje grijete na ugodnoj sobnoj temperaturi. Niža temperatura u prostoru znači i manju potrošnju električne energije. Kod postavljanja zamrzivača, ne zaboravite ni na povremenu buku koja nastaje njegovim radom. Radije birajte prostorije u kojima ne provodite puno vremena. Dobro rješenje je, na primjer, hodnik, predsoblje ili podrum. Kod svih zamrzivača proizvođači navode i klimatski razred.
Klimatski razred
Klimatski razred određuje idealnu temperaturu okruženja predviđenog za rad zamrzivača.
Razred | Naziv razreda | Raspon temperature okruženja |
---|---|---|
SN | subnormalni | 10 - 32 °C |
N | normalni | 16 - 32 °C |
ST | suptropski | 18 - 38 °C |
T | tropski | 18 - 43 °C |
Ako su u tehničkim specifikacijama aparata predviđena dva ili tri razreda, taj je model primjeren za cjelokupni raspon svih navedenih klimatskih razreda. Ako je, na primjer, naveden raspon klimatskih razreda SN-N-ST, model može raditi pri temperaturi od 10 do 38 °C (s time da viša temperatura znači i veću potrošnju energije).
Vrste zamrzivača
Prema načinu upotrebe razlikujemo 3 osnovne vrste zamrzivača za kućanstva.
Zamrzivači - škrinje
Zamrzivači - škrinje kod jednakog obujma zapravo nude više prostora, čemu doprinosi i gornje otvaranje poklopca. Primjerene su pogotovo za one koji pohranjuju veće količine iste vrste namirnica. Prednost je dobra izolacija i niža potrošnja energije.
Mana je slabija preglednost. Tu poteškoću proizvođači pokušavaju djelomično riješiti pomoću plastičnih pretinaca. Škrinju ne preporučujemo prije svega starijim osobama i osobama nižeg rasta, jer mogu imati poteškoća kod dohvaćanja namirnica u donjem dijelu škrinje.
Samostojeći zamrzivači
Samostojeći zamrzivači imaju oblik klasičnog hladnjaka, ali vrata prilikom otvaranja vučemo prema sebi. U svaki pretinac možemo pohraniti određenu vrstu namirnica, čime imamo pregled nad količinom i vrstom pohranjenih namirnica, jer bi pretinci s prednje strane u pravilu trebali biti barem djelomično prozirni.
Općenito se preporučuje u gornje pretince pohranjivati namirnice za trenutačno zamrzavanje. Mana ovakvih zamrzivača je, u usporedbi sa zamrzivačima – škrinjama, nešto niža zapremnina i viša cijena.
Ugradbeni zamrzivači
Ugradbeni zamrzivači namijenjeni su ugradnji u kuhinjske elemente. Međutim, sjetite se da kuhinja zbog kuhanja spada među najtoplije prostorije, zato će potrošnja energije biti veća nego kod zamrzivača - škrinja i samostojećih zamrzivača.