Kako naoštriti noževe da izgledaju kao novi?
Svi dobro znamo da oštar nož štedi mnogo truda pri rezanju. Međutim, malo ljudi zna da su tupi noževi opasniji od oštrih. Ako želite rezati bez napora i istovremeno koristiti nož na siguran način, morate biti sigurni da je nož dovoljno oštar. Redovitom upotrebom noževi postaju tupi, pa ih je potrebno naoštriti. Kako to ispravno učiniti?
Rezanje oštrim nožem nije samo lakše nego je i preciznije. Pravilno brušenje ne samo da će vam olakšati posao, već i produžiti vijek trajanja noža. Uz malo vještine, brušenje možete obaviti sami kod kuće. Sve što trebate je kuhinjska brusilica, brusilica ili oštrica za noževe. Tada samo trebate odabrati pravi postupak i nikada vam neće manjkati oštrih noževa.
Kako odrediti oštrinu noža?
Da je nož tup, se obično dozna tek kad njime više ne možete rezati ni šnitu kruha. Ali možete to shvatiti mnogo prije i uštedjeti si nepotrebne muke, dovoljno je izvršiti jednostavan test pomoću papira.
Uzemite list papira (kao što je uredski papir), jednom rukom uhvatite rub papira i pokušajte papir prerezati nožem pod kutom 45 stupnjeva. Ako možete učiniti sve odjednom, a da ne trgate papir, nož je za sada dovoljno oštar, a za sada je naoštrenje nije potrebno. U suprotnom, ako se papir potrga ili je rezanje previše naporno, nož će se morati naoštriti.
Ispravan kut noževa za brušenje
Prije nego što pogledamo mogućnosti kako izoštriti noževe u kućnom okruženju, valja napomenuti, Da se oštrenje noža mora odvijati pod određenim kutom.
- Za uobičajeno korištene kuhinjske noževe i noževe koji su dio za pribora za jelo, obično se koristi kut od 20 stupnjeva.
- Kako biste postigli iznimno oštru oštricu i fine rubove, poput skalpela ili britve, odaberite nešto manji kut, oko 17°.
- Kod noževa, koji zahtjevaju iznimno izdržljivu i oštru oštricu (u pravilu noževi za vanjsku upotrebu i noževi za lovce), iznos pogodnog kuta za brušenje oštrica 25°.
- Prilikom brušenja noža, koji se koristi u teškim uvjetima, na primjer za rezanje debelih predmeta kao što su tepisi, linoleum ili karton, odaberite kut od 30°.
Kuhinjska brusilica – klasična oprema svakog kućanstva
Vjerojatno smo svi u prošlosti naišli na klasičnu kuhinjsku brusilicu koja omogućuje jednostavno brušenje i može koriste praktički svi. Brušenje se vrši pomoću dva para brusnih kamena/ploča, kada je jedan postavljen nasuprot drugog. Između njih je razmak u koji uvlačimo oštricu noža i povlačimo nekoliko puta dok nož ne bude dovoljno oštar. Na tržištu ćete pronaći dvije osnovne vrste:
- Električna brusilica, koja obećava maksimalnu udobnost i jednostavnost korištenja. Mehanizam za mljevenje pokreće struja, tako da se nož može naoštriti potpuno bez napora.
- Mehanička brusilica radi na sličnom principu kao i električna, samo je mehanizam za mljevenje potrebno mehanički pokretati s pomicanje noža naprijed i natrag.
Brusilica nije namijenjena za tupe noževe
Drugi način za dodavanje oštrine noževima je brusilica. Međutim, na početku moramo reći da ne služi za oštrenje tupih noževa, već samo pomaže održavanju oštrine. Ako biste željeli upotrijebiti brusilicu za oštrenje noža koji je potpuno tup, nećete moći postići željeni rezultat. To je samo vrsta brusilice za poboljšanje oštrine. Upotreba nije u potpunosti jednostavna i zahtjeva neku vrstu prakse. Potrebno je uskladiti kretanje noža i brusilice, i to pod točno određenim kutom (pod kutom, koji odgovara oštrici noža). Osim toga, potreban je izuzetan oprez.
Vrste brusilica
Na tržištu možete pronaći različite vrste brusilica.
- Za normalnu kućnu upotrebu je dovoljna klasična čelična brusilica s kružnim presjekom.
- Ako želite koristiti profesionalniji način oštrenja noževa, možete kupiti brusilicu s keramičkom, safirnom ili dijamantnom površinom za brušenje, koja omogućuje preciznije rezultate, ali morate znati da je cijena takve brusilice nešto viša od klasične.
Kako koristiti brusilicu?
- Brusilicu prilikom oštrenja noža uvijek čvrsto držite u ruci, koju ne upotrebljavate za oštrenje (dešnjaci u ljevoj i ljevaci u desnoj ruci).
- Ako imate stolni ili kuhinjski pult s neklizajućom površinom, naslonite vrh brusilicu na površinu. Ako je površina glatka i skliska, okrenite vrh brusilice prema gore i stol/daska bi trebala služiti da naslonite ruke.
- U drugu ruku primite nož i ručku prislonite na gornji dio brusilice.
- Lagano gurnite oštricu od ručke za oštrenje prema njezinu vrhu, ovaj postupak ponovite deset do dvadeset puta, uvijek na obje strane. Kada oštrite, na brusilicu nikada ne pritišćite vršak. Postupak provedite s približno istim pritiskom, kao kada režete krišku maslaca.
Brusni kamen je prikladan i za vrlo loše oštrice
Brusni kamen je vrlo je učinkovita metoda oštrenja noževa koja je dovoljno učinkovita da obnovi oštricu loše kvalitete. Na tržištu ćete pronaći različito brusno kamenje, različite tvrdoće i površinske hrapavosti, izrađeni su od prirodnih li sintetičnih materijala. Za dobru kvalitetu brušenja oštrica odaberite sintetičku verziju, uz koju možete biti sigurni da su zrna za brusenje ravnomjerno raspoređena i omogućuju ravnomjerno brušenje oštrice po cijeloj površini.
Za brusni kamen, je pored toga, značajno to da ima dvije razine hrapavosti. Grublja površina vraća oštrinu, pa je to osnovno brusenje, fina površina služi za fino završno busenje.
Kako koristiti brusni kamen?
- Prije nego što možete koristiti brusni kamen, morate ga navlažiti. U pravilu je dovoljna voda, ali neki proizvođači preporučuju korištenje mineralnog ili jestivog ulja pa se isplati slijediti upute konkretnog proizvođača. Brusni kamen mora ostati vlažan prilikom oštrenja.
- Prije oštrenja također morate osigurati da se brusni kamen ne pomiče i da je fiksiran na jednom mjestu. Neki proizvođači prodaju brusni kamen izravno s podlogom koja osigurava pričvršćivanje kamena, ali moguće je i opcija u kojoj pribor za brušenje možete kupiti i zasebno.
- Oštrenje treba izvoesti pod odgovarajućim kutom. Kako je utvrđeno podacima u uvodnom dijelu. Kod oštrenja standardnog kuhinjskog noža najbolji kut bi bio 20 stupnjeva.Važno je, da >kut ostane isti za cijelo vrijeme oštrenja! Ako nemate iskustva s oštrenjem, isplati se koristiti t.i vodilice, s kojima možete osigurati oštrenje pod istim kutom.
- Postupak oštrenja je sličan onom kaokod brusenja, ali nož se držite s obje ruke, s jednom rukom držite ručku, s drugom rukom sprječavate klizenje oštrice. Počnite s povlačenjem oštrice nekoliko puta s jedne strane, a trenutak s druge strane formira se mali rub, okrenite nož na drugu stranu. Uvijek imajte na umu da bi broj poteza na obje strane trebao biti isti.
- Nakon grubog brušenja, nastavite s finom površinom brusnog kamena i.
- Nakon što naoštrite nož, isperite nož i žrvnje pod tekućom vodom.
Noževe oštrite po potrebi
Ako se pitate koliko često oštriti noževe, znajte da je za redovno oštrenje noževa za kućnu upotrebu dovoljno oštrenje s brusilicom. Ako koristite nož svakodnevno, naoštrite ga otprilike jednom tjedno ili svakih četrnaest dana. Ako oštrenje brusilicom ne donese željene rezultate, pokušajte koristiti brusilicu ili kamen za mljevenje.
Noževe treba prati samo na ruke (ne u perilici posuđa) pod tekućom vodom uz pomoć meke kuhinjske krpe i običnim deterdžentom za posuđe. Nikada nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje ili strugalice koji mogu izgrebati noževe i dovesti do preranog trošenja.
Vrlo važnu ulogu ima i pravilna pohrana, u ladicama ili posudama za pribor za jelo može doći do uništenja, stoga preporučamo kupnju magnetnu traku oz. dasku ili blok za noževe, koji omogućuje njihovo sigurno pohranjivanje.