Kako napraviti domaći sladoled u aparatu za sladoled
Želite li se počastiti ukusnim domaćim sladoledom, a ne znate kako? Sve kreće od aparata za sladoled, jednostavnog uređaja koji će vam uvelike pomoći u pripremi sladoleda kod kuće. Zahvaljujući tome nikada više nećete poželjeti kupljeni sladoled jer možete napraviti domaći sladoled od najkvalitetnijih sastojaka, sladoled nad čijim sadržajem ćete uvijek imati apsolutnu kontrolu! Kako napraviti domaći sladoled i koje recepte svakako isprobati? Bit će nam neobično zadovoljstvo u sljedećim redovima s vama podijeliti sve što o tome znamo!
Ključ uspjeha je odabir pravog aparata za sladoled!
Teško da možete napraviti savršeni domaći sladoled bez pomoći aparata za sladoled! Zato ćemo se prvo posvetiti samim aparatima za sladoled i dati savjete kako ih odabrati. Možemo ih podijeliti u dvije kategorije, ovisno o vrsti hlađenja. U prvoj kategoriji naći ćete aparate za sladoled s posudom za hlađenje, a u drugoj hlađenje osigurava kompresor.
Kako radi aparat za sladoled?
Aparati za sladoled ni u kojem slučaju nisu komplicirani uređaji. Opremljene su metlicama za mućenje prethodno pripremljene tekuće smjese za sladoled. Tijekom mućenja se smjesa ujedno i hladi pa se masa postepeno stvrdnjava u prozračni i pjenasti sladoled koji se može odmah konzumirati. Za pripremu sladoleda ili voćnog sorbeta u aparatu za sladoled obično je potrebno oko 30 minuta.
Aparat za sladoled s posudom za hlađenje mora biti prethodno zamrznut!
Takvi aparati za sladoled su opremljeni posudom koju je potrebno staviti u zamrzivač najmanje 12 sati prije pripreme sladoleda, da se dobro ohladi. Bez ovog koraka nemoguće je pripremiti sladoled. Dakle, ako ćete samo povremeno pripremati domaći sladoled i ne smeta vam prethodna priprema, tada je ovaj model rješenje za vas!
- jeftino rješenje
- brza priprema sladoleda
- za pripremu je potreban zamrzivač
Kompresorski aparat za sladoled potpuno je samodostatan!
Ovi aparati za sladoled imaju svoje kompresore koji se brinu za hlađenje. Priprema sladoleda obično traje malo duže, ali je pogodan i ako pripremate veću količinu sladoleda. Ovi modeli su stoga idealni, primjerice, za obitelji s djecom, gdje je velika potrošnja sladoleda i nikad se unaprijed ne zna kada ćete krenuti u njegovu pripremu!
- ne zahtijeva prethodno zamrzavanje
- može pripremati nekoliko okusa zaredom
- skuplji aparati za sladoled
Prilikom odabira aparata za sladoled, usredotočite se i na volumen posude za sladoled. On može biti 0,5 – 2 litre, birajte prema količini sladoleda koju odjednom želite u aparatu za sladoled pripremiti.
Kako pripremiti ukusan domaći sladoled? Evo nekoliko praktičnih savjeta!
- Posudicu za sladoled stalno čuvajte u zamrzivaču kako biste je mogli koristiti u bilo kojem trenutku.
- Sastojke za pripremu sladoleda stavite u uređaj već hlađene.
- Gotov sladoled prepoznat ćete po tome što se metlice teško pomiču.
- Na kraju sladoled možete posuti orašastim plodovima ili ga ukrasiti preljevom.
- Ostatak sladoleda možete sigurno spremiti u dobro zatvorenu posudu u zamrzivač.
Domaći sladoled od vanilije neizostavan je klasik!
Za pripremu pravog sladoleda od vanilije potrebno vam je:
- 480 ml vrhnja za šlag s 31 % m.m.
- 240 ml punomasnog mlijeka
- 170 g kristal šećera
- 6 žumanjaka
- 1 mahuna vanilije
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- Zagrijte mlijeko sa šećerom i prstohvatom soli na srednje jakoj vatri u loncu srednje veličine. Mahunu vanilije prerežite po dužini i vrhom noža izvadite sjemenke. U pripremljenu smjesu stavite sjemenke i mahunu i ostavite da se namače oko sat vremena.
- Zatim u zdjeli pripremimo preostali dio kreme i procijedimo na sitno cjedilo. Mliječnoj smjesi dodajte umućene žumanjke i zagrijte na otprilike 75 °C. Stavite lonac na stranu i pustite da se smjesa ohladi. Na kraju kroz cjedilo ulijte u zdjelu s vrhnjem, promiješajte i dodajte ekstrakt vanilije.
- Nakon što odstoji otprilike 8 sati u hladnjaku, pripremljenu smjesu možemo staviti u aparat za sladoled i izmiksati u savršeni sladoled od vanilije.
Čokoladni sladoled iz aparata za sladoled očarat će i djecu i odrasle!
Za pripremu ukusnog sladoleda od čokolade pripremite
- 500 ml vrhnja za šlag s 31 % m.m.
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 200 g kristal šećera
- 50 g gorkog kakaa
- 160 g kvalitetne čokolade (min. 70 %)
- 2 žumanjka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- U lonac stavite mlijeko, kakao, vrhnje, prstohvat soli i 180 g šećera u prahu. Uz stalno miješanje zagrijte do vrenja. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu i pustite da se otopi. U zdjeli umutiti žumanjke s preostalim šećerom. Zatim postupno umiješati dio čokoladne smjese.
- Smjesu žumanjaka ulijte u lonac s preostalom čokoladnom smjesom, dodajte mlijeko i ponovno zagrijte gotovo do vrenja.
- Nakon zgušnjavanja dodati ekstrakt vanilije i sve umutiti. Smjesu stavite u hladnjak i ostavite da odstoji najmanje 5 sati. Na kraju ulijte u aparat za sladoled i umutite.
Jednostavan sorbet od jagoda iz aparata za sladoled savršeno je osvježenje!
Za sorbet od svježeg voća potrebno je pripremiti:
- 500 g jagoda
- 150 ml vode
- 150 g kristal šećera
- 2 bjelanjka
- 1 limun
- Najprije kuhajte šećer s vodom dok se potpuno ne otopi.
- Jagode očistimo i mikserom napravimo pire. Zatim jagode i sok iscijeđenog limuna dodajte u smjesu šećera.
- Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i dobro ga pomiješajte s ostalim sastojcima.
- Pripremljenu smjesu spremite u hladnjak na nekoliko sati. Zatim je ulijte u aparat za sladoled i umutite dok ne dobijete svježi sladoled od jagoda.
Najčešća pitanja o izradi domaćeg sladoleda
Što sve možemo pripremiti u aparatu za sladoled?
A aparatu za sladoled možemo pripremiti ukusne kremaste sladolede kao i sorbete od svježeg voća. Neki modeli se mogu koristiti i za pripremu jogurta.
Kako radi domaći aparat za sladoled?
Osim što imaju metlice i sustav hlađenja, aparati za sladoled imaju i mehanizam za okretanje sladoleda. Njime se svježe tučeni sladoled može protisnuti.
Kako napraviti domaći sladoled bez aparata za sladoled?
Ako još niste kupili aparat za sladoled, možete sladoled napraviti i bez njega, ali je to dugotrajnije. Pripremite smjesu za sladoled, ulijte je u odgovarajuću posudu i stavite u zamrzivač. Sljedećih nekoliko sati sladoled je potrebno redovito temeljito miješati.
Kako pripremiti domaće sladolede na štapiću za djecu?
Smjesu za voćni sladoled pripremamo po vlastitom ukusu, bilo od voća ili vrhnja i ulijevamo u posebne kalupe za sladoled. Ostavite da se zamrzne i na kraju izvadite iz kalupa.