Kako odabrati odgovarajući pekač kruha?

Svi koji ste to već probali znate da ručna priprema kruha, a posebno gnječenje, može biti izuzetno terapeutski i ugodan zadatak. Priprema kruha je puno lakša ako upotrijebite kvalitetan pekač kruha. Morate odabrati uređaj koji vam može ponuditi sve potrebne funkcije i programe.

Na tržištu postoje za razne vrste kruha i proizvoda od kruha različiti pekači za kruh. Možete birati između emajliranih, lijevano-željeznih, staklenih ili keramičkih pekača.

Od kojeg materijala bi trebao biti izrađen pekač za kruh?

Emajlirani pekač za kruh prilično je popularan izbor među kupcima, jer se lako održava i ne reagira s hranom. U praksi, to znači da kruh koji pripremite u njemu neće imati okus po metalu. Na njemu se ne skupljaju i razvijaju bakterije jer je antialergijski i izuzetno gladak. Savršeno provodi temperaturu, zbog toga se kruh u njemu peče prilično ravnomjerno. S druge strane, tijekom pečenja nećete moći vidjeti ili pratiti što se događa s kruhom na dnu.

Pekač za kruh od lijevanog željeza smatra se tradicionalnim izborom i vrlo se često koristi u kuhinjama. Takav pekač iznimno je dobrodošao za kuhanje i pečenje na višim temperaturama. Budući da je materijal pekača deblji, toplina se može dobro raspodijeliti i pekač ostaje vruć dulje vrijeme. Za pečenje i pirjanje mesa poželjni su pekači od lijevanog željeza s poklopcem. U tom slučaju, pečenje kruha nije toliko opcija.

Pekač za kruh od stakla može biti prikladan izbor za početnike. U usporedbi s drugim vrstama, takav pekač je nešto deblji. Na površini se tijesto može brže ispeći ali može ostati sirovo iznutra, tako da možda nije najbolji izbor. Više od pečenja kruha, pogodni su za pečenje musaka, lazanja i sličnih jela.

Keramički pekač popularan je među kupcima, posebno zbog vrlo jednostavne uporabe i održavanja. U njemu se temperatura može vrlo dobro raspodijeliti, što znači da se hrana polako kuha i može zadržati puno zdravih sokova. Budući da keramika nije baš najprikladniji materijal za iznimno visoke temperature, takav je pribor manje prikladan za pečenje kruha. Češće u njemu pečemo druge vrste kolača, na primjer, pite.

Saznajte više o različitim oblicima pekača za kruh

Savjet: Prilikom kupnje pekača za kruh najprije odlučite o vrsti materijala, a zatim dobro razmislite o obliku. Također je važno znati kakav kruh želite pripremiti. Dostupni su okrugli, pravokutni i kvadratni pekači za pečenje. Dovoljno dobar izbor može biti i klasični pekač, koji ste možda dobili s pećnicom. Ali u ovom slučaju morat ćete sami napraviti kruh.

Na tržištu postoje također posebni pekači i pribor koji vam omogućuju stvaranje različitih oblika kruha i proizvoda od kruha.

Miris domaćeg kruha

Vjerojatno jedan od najljepših i najugodnijih mirisa na svijetu je onaj po domaćem kruhu. Sada kada znate kakav pekač kupiti, takav miris možete stvoriti i u svom domu. Osim pekača za kruh, trebat će vam i izvrstan recept za domaći kruh i dodatni pribor.