Cijena
Dostupnost
Posude za pečenje od lijevanog željeza ili sačevi smatraju se najstarijim kuhinjskim priborom izvorne tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i nekih dijelova Hrvatske. U njima možete na jedinstven način ispeći svinjetinu, piletinu, hobotnicu, povrće, kruh, pizzu i slično.
Osnovna svojstva
Posuda od lijevanog željeza za ispod peke ili sač sastoji se od:
- posude
- poklopca
- lopatice.
Izrađena je od lijevanog željeza i iznutra nije premazana teflonom. Ne ljušti se i ne treba ju baciti ako se ošteti. Okusi hrane u njoj savršeno se pomiješaju tijekom pečenja. Tekućine i svi mirisi su sačuvani.
Što možete peći u saču?
Saće je pogodno za pečenje svih vrsta mesa - od ovčetine, svinjetine i teletine do puretine, kunića i piletine. Komadi mesa moraju biti odgovarajuće veličine. Začinite meso i ostavite ga da odstoji/marinira nekoliko sati. U posudi možete ispeći i pečenje od mljevenog mesa.
U saču možete savršeno pripremiti i različite vrste ribe i hobotnicu. U tom slučaju obavezno dodajte veću količinu povrća i krumpira. To osigurava još veću sočnost i dobar ukus. Ne smiju nedostajati ni luk i češnjak. Preporučuje se uporaba tikvica, paprike i rajčice. Povrće također mora biti narezano na veće komade.
U saču možete ispeći također kruh, pizzu i burek. U pojedinim krajevima je kruh ispod peke ili sača najcjenjeniji i kao takav najskuplji od svih vrsta kruha.
Vrste posuda od lijevanog željeza za ispod peke
Sač se u pravilu sastoji od donje posude promjera od 38 do 52 centimetra i poklopca u obliku zvona. Na rubu poklopca nalazi se poseban širi podignuti rub. Određena vrsta posude također sadrži nisko postolje s tri noge ili sadžak. Na postolje možete staviti tavu.
Dostupno je nekoliko vrsta sačeva:
- posuda za pečenje od lijevanog željeza
- kombinirana posuda
- sač
- emajlirana posuda.
Za kupnju se najviše preporučuje posuda za pečenje od lijevanog željeza. Posuda ima debele stijenke i može se ravnomjerno zagrijati. Poklopac je u obliku kupole, zajedno s posudom težine oko 17 kilograma.
Kombinirana posuda koristi se za pečenje ili kao ciganski kotao. Poklopac se može koristiti kao wok. Komplet uključuje i rešetku. Može se koristiti za pečenje ili kombinirano kuhanje.
Sač je prilično težak. Oblik poklopca je konusan.
Emajlirana posuda sastoji se od konusnog poklopca i oboda. U posudu umetnite emajlirani okrugli pladanj s rubom visokim 5 do 7 centimetara. U tom slučaju dobro je bolje se upoznati s temperaturom. Unatoč činjenici da se emajlirana posuda lako čisti, sadržaj posude može brzo izgorjeti na visokoj temperaturi. Pri takvom načinu pripreme hrane najpametnije je ukloniti svu žeravicu ispod posude i obložiti je sa strane posude i po poklopcu. Hranu obložite aluminijskom folijom kako biste izbjegli čestice čađe.
Prije uporabe sača
Prije prve uporabe novu posudu morate temeljito očistiti. To najlakše napravite s pomoću plinskog štednjaka. Ako je posuda prikladno velika, može je staviti i u pećnicu.
U posudu morate uliti najmanje 3 litre vode - gotovo do ruba. Dodajte 20 dekagrama kuhinjske soli u vodu, a zatim posudu pokrijte. Pustite da voda ključa oko 20 minuta. Zatim izlijte vodu i obrišite unutrašnjost posude suhom krpom. Zatim sve unutarnje dijelove namažite jestivim uljem. Posudu ponovno pokrijte i zagrijte da mast zagori. Preostalu mast nakon nekoliko minuta obrišite do suhoga.
U sač ponovno ulijte vodu i ostavite da ključa. Posuda je konačno spremna za prvu uporabu.
Vrijeme pečenja u saču
Jedan kilogram mesa se u saču peče oko sat vremena. Vrijeme pečenja uglavnom ovisi o tome što ćete peći u saču. Riba, kruh, pizza i burek se brže ispeku. Najbolje je odrediti vrijeme pečenja tijekom samog pečenja.
Neposredno prije završetka pečenja možete po želji u sač dodati malo vode. Time dobivate više soka, ali morate produljiti vrijeme pečenja za oko 10 minuta. Ako se sadržaj peče presporo, na poklopac dodajte malo žeravice.
- Sortiraj prema
- Preporučujemo
- Najniže cijene
- Najviša cijena
- Popularnost
- Najprodavanije
Komplet sadrži: sač (peku) od lijevanog željeza s promjerom od 37 cm, lopaticu za ugljen i kuku za poklopac – sve što je potrebno za pripremu ukusne domaće hrane.
Predviđeni datum otpreme: DANAS
Sač od posebno kvalitetnog materijala omogućuje jednakomjerno pečenje i neljepljivu površinu, koja će se pobrinuti da je vaša hrana uvijek jednakomjerno zapečena. Dimenzije 40 × 60 cm. Ovaj obiteljski model primjeren je za pripremu jela za veću obitelj.
Predviđeni datum otpreme: 24.12.
Sač od posebno kvalitetnog materijala omogućuje jednakomjerno pečenje i neljepljivu površinu, koja će se pobrinuti da je vaša hrana uvijek jednakomjerno zapečena. Dimenzije 35 × 55 cm. Ovaj obiteljski model primjeren je za pripremu jela za čitavu obitelj.
Predviđeni datum otpreme: 24.12.